dia a dia

tornar

Barcelona demanarà a Madrid que retiri l'estàtua del militar que va bombardejar BCN el 1714

19/11/2014

Barcelona demanarà a Madrid que retiri l'estàtua del militar que va bombardejar BCN el 1714

ShareThis

La Comissió de Presidència i Règim Interior ha aprovat aquest matí la moció d’urgència presentada per ERC+Dcat i defensada per Jan Laporta (Dcat) per expressar el malestar del consistori a l’homenatge de l’Ajuntament de Madrid a l’Almirall Blas de Lezo i l’ insta la retirada d’aquesta estàtua.

Joan Laporta (Dcat) ha criticat el fet que “aquest homenatge arriba justament l'any del tricentenari del setge i la caiguda de Barcelona a mans de les tropes borbòniques, setge en el que Blas de Lezo va tenir un protagonisme destacat: va capitanejar el bombardeig de la ciutat entre el 1713 i el 1714”.

Tal com ha explicat el regidor d’ERC+Dcat, el dissabte 15 de novembre el Rey Juan Carlos (pare de l’actual Rey de España) va inaugurar a la Plaza de Colón de Madrid una estàtua de bronze, obra de l'escultor madrileny Salvador Amaya, dedicada a l'almirall Blas de Lezo, mort el 1741 a Cartagena de Indias, poc temps després d'haver aconseguit una victòria militar contra la flota de l'imperi britànic. La iniciativa de dedicar l'estàtua, de set metres d’alçada i 35.000 quilos, va sorgir de l'Asociación Pro Monumento Blas de Lezo, i ha tingut el suport de l'Ajuntament de Madrid i de l'armada espanyola. La proposta s’emmarca en una proposició no de llei que el PP va presentar fa un any al congreso de los diputados sobre la 'reivindicació i difusió de la figura i valors' de Blas de Lezo.

Laporta ha assegurat que “els interessos del govern espanyol no són coincidents amb els de la ciutat de Barcelona”. “Bombardejar la ciutat de Barcelona no ens sembla una contribució generosa i lleial, -tal com es va dir-, ni ho podem considerar ser un «español ejemplar»; homenatjar a aquell qui va assetjar la capital de Catalunya, al còmplice de la pèrdua de les nostres llibertats, de la prohibició de la nostra llengua, i un llarg etcètera, no ens sembla de justícia, ni digne d’admiració”.

La moció d’ERC ha estat aprovada amb els vots de CiU i de ICV mentre que el PSC s’hi ha abstingut i el PP ha votat en contra. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona s’ha posicionat en contra de l’homenatge de l’Ajuntament de Madrid a l’Almirall Blas de Lezo instant a l’Alcaldessa de Madrid a la retirada d’aquesta estàtua.

Barcelona Portabella

Twitter

Facebook

Versió mòbil del web

Vols rebre
informació

Envian’s el teu email i
t’inclourem en la nostra llista

Vols rebre informació

Avís legal